FESTO MecLab
     Snel naar...

Inleiding   PSO-PPO   Windows Software   Schriftelijk lesmateriaal  (PSO, GL1, GL2)

Festo driver USB interface     USB Interfaces   PIE   Download   Audio   

 
     Inleiding

Al zo'n 12 jaren geleden heb ik (mijn school dus) de MecLab stations aangeschaft voor Technologie en PIE GL lessen.

Het Festo MecLab bestaat uit drie stations.

  • Transportband
  • Stapelmagazijn
  • Handling

Op een leuke en uitdagende manier kunnen leerlingen kennis maken met sensoren, actuatoren en het programmeren van een geautomatiseerd proces.

Op verschillende niveaus is lesmateriaal beschikbaar.

Brochure FESTO 2013

Bij Technologie (GL) maakten de leerlingen in algemene zin kennis met de transportband. Daarna werd over de Transportband een draaiboek geschreven waarna er een soort van reclame filmpje over gemaakt werd. Destijds hoorde dat ook bij het vak Technologie.

Bij PIE (GL) was het doel de werking en het toepassen van sensoren en actuatoren, waarna begonnen werd met het op een eenvoudige manier programmeren van de Transportband.

De meeste leerlingen hebben er met veel plezier mee gewerkt en van geleerd.

Het lesmateriaal van FESTO is zeer uitgebreid en daarom, wat mij betreft alleen, geschikt voor MBO opleidingen. Voor het VMBO heb ik om die reden lesmateriaal geschreven dat het beste uit het materiaal en de leerlingen probeert te halen.

Nu ik eindelijk weer PIE GL lessen geef, zal ik ze zeker weer inzetten. Daarmee worden de lessen, wegens de attractieve geluiden*, weer wat rumoeriger, wat juist ook de bedoeling is. Het mitoveert andere leerlingen om er zelf ook snel mee aan de slag te gaan.

  • Er is nagenoeg geen voorkennis nodig om leerlingen met deze stations te laten werken.
  • Geheel zelfstandig maken de leerlingen kennis met de Transportband, waarbij de positie en functie van de aanwezige sensoren en actuatoren wordt besproken.
  • Er kan 'handmatig' kennis gemaakt worden met de werking van de Transportband.
  • Met behulp van het programma EasyProgIntFace wordt de Transportband geprogrammeerd en dus geautomatiseerd.

De stations kunnen ook samenwerken, dat heb ik wel uitgewerkt maar daar is helaas een speciale interface voor nodig. Dit omdat vanuit het programma niet twee interfaces gelijktijdig verbonden kunnen zijn. Misschien dat het met de nieuwe wel kan, maar die heb ik niet.

Samenwerken met de DoBot kan bijvoorbeeld probleemloos.

* Tijdens het programmeren van de transportband kunnen bij uit te voeren acties geluiden gekozen worden. Bij het starten van de band kan dat bijvoorbeeld een sirene of wat dan ook zijn. De geluiden zijn .wav bestandjes met een grote variëteit. ;-)

     PSO-PPO onderbouw

Mede door de beschikbare STO gelden, is de laatste jaren ondermeer stevig ingezet op aantrekkelijk techniek onderwijs in de onderbouw (PPO).

Naar mijn mening past de transportband daar ook uitstekend in en sluit het ook prima aan op de werkplekken PSO-PPO elektro, PSO-PPO pneumatiek en PSO-PPS Dobat welke al eerder ontwikkeld werden.

Er is voor PSO-PPO speciaal aangepast schriftelijk lesmateriaal.

     Windows Software

Met behulp van de software kunnen de

  • actuatoren van de transportband eenvoudig met de muis bediend
    en de signalen van de
  • sensoren op het scherm getoond worden.

Uiteraard moet de interface van de transportband wel met een USB kabel met de computer verbonden zijn.

Hieromder staat het startscherm van de Windows APP, waarbij de transportband geselecteerd is.

Bij het selecteren van een station worden de benamingen van de sensoren en actuatoren horende bij het betreffende station getoond. Wanneer de muis over een van de benamingen beweegt, wordt het desbetreffende onderdeel ook op het scherm getoond.

Door op te klikken wordt een verbinding met het station gemaakt. Wanneer de verbinding in orde is wordt een geluidje afgespeeld.

Is de verbinding aktief, dan wordt de status van de sensoren op het scherm getoond en kunnen de actuatoren met de muis bediend worden. Met behulp van deze opties wordt de verkenning van de transportband gestert. In het lesmateriaal kunt u eenvoudig nagaan hoe dat gaat.

Wordt er op de afbeelding van een station geklikt, dan verschijnt het onderstaande scherm. Hierin kan de leerling de positie en het doel van de verschillende onderdelen kan terugvinden.

In het werkboek schrijft de leerling de eigenschappen van de onderdelen.

     Schriftelijk lesmateriaal

Er zijn drie uitwerkingen (PSO, GL1 en GL2) van het schriftelijk lesmateriaal beschikbaar. Vooral de beschikbare tijd bepaalt welk materiaal voor u het meest geschikt is.

Elke uitwerking bestaat uit verschillende leer- en werkboeken.

Stap voor stap maakt de leerling kennis met de hard- en software welke gebruikt wordt. Ik kan er van alles over schrijven, maar het is gewoon te downloaden.

     PSO-PPO

Mede door de beschikbare STO gelden is de laatste jaren stevig ingezet op aantrekkelijke techniek in de onderbouw (PPO). Naar mijn mening past de transportband daar ook uitstekend bij en sluit het ook prima aan op de werkplekken PSO elektro en PSO pneumatiek.

Kennismaken met de transportband en de aanwezige sensoren en actuatoren, er wordt niet geprogrammeerd.

Download:
Leerboek (.pdf) In ontwikkeling. (20-12-2023)
Werkboek (.pdf)

     Gemengde leerweg 1

Kennismaken met de transportband en de aanwezige sensoren en actuatorenen. Het programmeren van de transportband met EasyProgIntFace.

Download:
Leerboek (.pdf)
Werkboek (.pdf)

     Gemengde leerweg 2

Kennismaken met de transportband, het stapelmagazijn en handling en de aanwezige sensoren en actuatoren. Het programmeren van deze stations.

Download:
Leerboek (.pdf)
Werkboek (.pdf)

     Festo driver USB interface

Voordat de software gebruikt kan worden moet er een driver van Festo geïnstalleerd zijn. Wanneer u de Festo software al geïnstalleerd heeft, dan hoeft dat in principe niet nogmaals gedaan te worden.

Is de software van Festo nog niet geïnstalleerd en bent u niet van plan deze te installeren, dan moet u nog wel (alleen) de driver van Festo installeren.

Op zich is hier en hier en hier die software te downloaden, maar op de site van Festo worden links regelmatig veranderd en het mij niet helemaal duidelijk welke gebruikt dient te worden.

Ik weet ook niet of voor de nieuwe interface van Festo een andere driver benodigd is. Er zijn meerdere versies zoals EasyPort ActiveX en USB driver.

Op zich is versie 2.5.0 de mij laatst bekende versie, welke momenteel op al mijn computers nog goed werkt, i,i,g, op de oude USB interface.

Deze versie is ook van deze site te downloaden.
Setup EasyPortMini MecLab.exe
Setup EasyPortMini MecLab.zip

Er is ook een oude handleiding voor het installeren van de software, waarin de opgenomen links inderdaad niet meer actief zijn.

     USB Interfaces

Er zijn twee verschillende interfaces van Festo beschikbaar.

Oud, deze werd standaard meegeleverd
Nieuw € 264,99 incl. BTW

Tegenwoordig moet de (nieuwe) interface apart gekocht worden.

Het programma is, omdat ik geen nieuwe heb, alleen getest met de oude interface. Destijds werd mij verzekerd dat het ook op de nieuwe zou moeten werken.

     PIE

In de syllabus staat de transportband uiteraard niet specifiek als doel, maar voor het deel P/PIE/3.3 een automatische besturing van een proces realiseren en testen,
kan de transportband prima ingezet worden.

Voor het onderdeel
3. een programma invoeren in een programmeerbaar relais
van de syllabus zou het easyrelais met de transportband ook prima gebruikt kunnen worden.

Wanneer op het easyrelais van Brink Techniek een D15 connector geplaatst wordt, dan zou deze snel en eenvoudig met het station verbonden kunnen worden.

Misschien werk ik dat de komende tijd wel even verder uit.

     Download

Deze versie is nog niet geheel getest, het zou kunnen dat een benodigd bestand nog ontbreekt. Wordt binnenkort getest.

Download...

PSO MecLab Setup.exe

PSO MecLab Setup.zip